Een nieuw crematorium, wat komt er allemaal bij kijken?

Bij de ontwikkeling van een crematorium komt veel kijken, maar waar moet je dan allemaal aan denken? Welke afspraken moet je als organisatie naleven? Hoe zorg je dat omwonenden ook tevreden zijn?
Carla Wortman, manager vastgoed, is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de bouw en ontwikkeling van het crematorium Yarden Huis van Brabant in Oosterhout.

Ze weet als geen ander wat er bij de ontwikkeling van een crematorium komt kijken.

Gemeente Oosterhout

De gemeente Oosterhout wil met het crematorium in de lokale behoefte voorzien en binnen de gemeentelijke zone een crematorium faciliteren. Yarden won in 2011 de aanbesteding voor de bouw van crematorium Oosterhout. Doordat de bouw van een lokaal crematorium al in de pijpleiding zat, waren de vergunningen al rond. Bij het wijzigen van het bestemmingsplan benaderde de gemeente omwonenden actief.

Omwonenden

Wat zou u ervan vinden als er in de buurt van uw huis een crematorium wordt gebouwd? In de buurt van het geplande crematorium woont 1 familie. Yarden is een aantal keer bij de familie thuis geweest. De familie vindt de komst van het crematorium geen enkel probleem. Alleen willen ze niet elke keer als ze hun deur uitstappen met het gebouw geconfronteerd worden. Carla vertelt: “De oplossing was simpel. We hebben een soort muur gebouwd en deze beplant. Op deze manier kunnen zij ongestoord vanuit huis naar buiten kijken.”

Vergunningen

Voor de realisatie van een crematorium zijn er verschillende vergunningen nodig. Het begint met het bestemmingsplan om de komst van het crematorium aan te kondigen. Om te starten met de bouw is een omgevingsvergunning nodig. Bij deze vergunning worden allerlei onderzoeken naar de bodem van het stuk land waarop de bouw gepland is, verricht. Daarnaast is er een inventarisatie om te zien of het ontwerp van het crematorium voldoet aan alle veiligheidseisen, zoals brandveiligheid, vluchtroutes, en ontruimingssystemen. Een milieuvergunning is nodig voor de crematie-installaties. Bij de bouw van een crematorium wordt een activiteitsbesluit besloten. Hier gaat het of de ovens aan de gestelde eisen voldoen en de hoeveelheid uitstoot van het crematorium.

Modulair bouwen

Bij de bouw van het crematorium is er gekozen voor modulair bouwen in plaats van traditionele bouw. Modulaire bouw heeft vele voordelen: de ruimtes worden van tevoren in een fabriek gebouwd. De afmetingen van de ruimtes worden van te voren door Yarden bepaald. De ruimtes kunnen daarna direct geplaatst worden en het pand is meteen wind- en waterdicht.

Het ontwerp

Bij het ontwerpen van het gebouw heeft Yarden verschillende keren gesproken met de welstandscommissie en de gemeente Oosterhout . Zo kon Yarden meteen een toelichting geven over het Accoya-hout voor de buitenkant van het crematorium. De houten lamellen aan de wanden van het gebouw zijn gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen en is uitermate milieuvriendelijk. Ze staan voor de levenslijnen.

Duurzaamheid staat centraal bij het nieuwe crematorium in Oosterhout. Door zonnepanelen op het dak van het uitvaartcentrum te plaatsen, is het gebouw grotendeels zelfvoorzienend in energie. En om aan de infiltratie-eis vanuit de gemeente te voldoen, vangen we het regenwater op verschillende plekken rondom het gebouw op in een vijver.

De inrichting

De gemeente wilde een lokaal en kleinschalig crematorium. Met de Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout is er gezocht naar waardevolle afbeeldingen uit de omgeving, zoals oude landhuizen. Deze afbeeldingen zijn gebruikt als print op de muren van verschillende kamers. Ook dragen de kamers lokale benamingen. Dat geeft het crematorium een persoonlijke en lokale sfeer.

Afscheidshotel

Carla noemt het Yarden Huis van Brabant in Oosterhout een ‘afscheidshotel’. Ze doelt hiermee op de service en mogelijkheden die het crematorium aan nabestaanden biedt. De kamers zijn groter en comfortabeler dan bij ‘normale’ opbaarkamers. De huiskamersfeer en mogelijkheid 24 uur per dag naar binnen te kunnen, maken het tot een echt Huis van Brabant.

Cookies